Composteerbare thee zakjes Dammann
Kan je cristal zakjes van Dammann composteren?
Composteerbare Dammann cristal zakjes zijn gemaakt van PLA. Al in 1980 was Dammann Frères zijn tijd vooruit met de creatie van de revolutionaire cristal zakjes. De op zijde gelijkende theebuiltjes die overal navolging kregen. De doorzichtige cristal zakjes geven de thee ruimte om zicht te ontplooien.
Vandaag gaat Dammann thee en stap verder op weg naar sustainable thee verbruik. De thee zakjes zijn niet plasticvrij. Zowel het theebuiltje, het koordje en het etiket zijn gemaakt van PLA. De drukinkt op het etiket is plant based en de onderdelen worden aan elkaar gesmolten zodat er geen lijm of nietje nodig zijn.
Daarom kan uw gebruikte theezakje wel verwerkt worden door professionele composteer installaties omdat die voldoende warmte creëren om PLA te verwerken. Het bio-kunststof theezakje mag niet op uw composthoop thuis.
Kan je theebuiltjes van Dammann recycleren?
Composteerbare Dammann cristal zakjes zijn gemaakt van PLA. PLA is recycleerbaar bij gescheiden omhaling. Het mag niet terechtkomen in de recyclage stromen van klassieke kunststoffen die van olie gemaakt werden.
Dammann PLA is ongevaarlijk, niet toxisch of eco-toxisch.
De zakjes zijn 100% plant based en werden zonder gebruik van petroleum gemaakt.
De productie van de theezakjes geeft 75% minder broeikastgas vrij dan de productie van klassieke kunststoffen.
De productie van de Dammann PLA zakjes is 2 a 3 maal efficiënter dan een gelijke productie met andere bio-kunststoffen ( verhouding kilogram grondstof/ kilogram eindproduct).
De karton verpakking is 100% FSC sourced.
Wat is PLA
PLA staat voor polymelkzuur of polylactide en het is een soort bioplastic die men steeds vaker gebruikt voor het maken van verpakkingsmaterialen voor voeding. Het geniet een groeiende populariteit als plantaardig alternatief voor conventioneel plastic.
PLA staat voor polymelkzuur, in het Engels aangeduid als Poly Lactic Acid. In de chemie wordt het een ‘thermoplast’ genoemd. Dat duidt op een kunststof die bij verhitting zacht wordt. Een groot verschil ten opzichte van traditionele plastics vormt de grondstof. PLA is namelijk niet gemaakt van aardolie maar van een hernieuwbare, plantaardige bron. De basis bestaat uit melkzuur, dat wordt verkregen uit gewassen zoals maïs.
Pla maakt tegen 2023 ongeveer 16 % uit van alle geproduceerde bioplastics. De verwachting is dat PLA een van de meest geproduceerde bio- kunststoffen zal worden omdat het volledig transparant is wat een voordeel geeft bij het verpakken van thee en andere voeding.
Een ander groot voordeel van PLA is zijn flexibiliteit! Het kan daardoor worden toegepast voor allerlei soorten producten en verpakkingsmaterialen. De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Daarnaast kan PLA ook harder worden gemaakt door er bijvoorbeeld kalk aan toe te voegen. We spreken dan over CPLA, waarbij de C staat voor Crystallized. Dit ‘gekristalliseerd’ PLA is ondoorzichtig en heeft een hogere hittebestendigheid.
Ten slotte heeft PLa een paar biologische voordelen. Een besparing op fossiele grondstoffen, in de plaats daarvan gebruikt men een hernieuwbare biomassa (bv. Maïs of suikerriet). Tijdens de groei van deze planten wordt er CO2 uit de lucht gefilterd. Bioplastics hebben dus de unieke eigenschap om CO2 te neutraliseren. PLA wordt gemaakt van het afval dat overblijft van bestaande processen zoals de maïsteelt. Daarbij wordt melkzuur geëxtraheerd en verwerkt tot granulaat, waaruit vervolgens nieuwe producten gemaakt kunnen worden.
Ja, PLA is nog steeds plastic, dit geldt ook voor veel andere composteerbare verpakkingsmaterialen, zoals materialen gemaakt van cellulose. Omdat volledig transparant te zijn is het best om de term plasticvrij niet te gebruiken. Zowel PLA als CPLA moeten naar een gespecialiseerde industriële composteringsinstallatie worden gestuurd om te worden afgebroken. Dit proces duurt ongeveer 90 dagen.
Controleer altijd de lokale infrastructuur voor afvalbeheer: zijn de faciliteiten aanwezig om PLA in te zamelen en te verwerken? Soms kan PLA tegelijk met voedselresten en organisch afval worden ingezameld. Houd er overigens rekening mee dat PLA eruitziet en aanvoelt als elk ander plastic. Daardoor bestaat het risico dat het in de reguliere recycling van plastic belandt als de instructies voor het weggooien niet duidelijk genoeg zijn gecommuniceerd.
Nu er meer chemische recyclingbedrijven komen, zal PLA gelukkig steeds beter gerecycled kunnen worden. PLA kan een belangrijke rol spelen in de toekomst van verpakkingen. Maar het is geen magisch wondermiddel. Het moet op de juiste manier worden afgevoerd, wat betekent dat het gescheiden moet worden van ander plastic en naar gespecialiseerde composteerinstallaties moet worden gestuurd.